When you pull up to the 10,000-square-foot country estate in Hopewell, New Jersey, you immediately get a sense of calm and wonder. The grounds are spectacular and meticulously maintained, with a serene reflecting pool in front of the home’s commanding façade. When the new owners of this dignified, quiet retreat engaged Dickson Development to renovate its interior, they were prepared to strip and restore a multitude of unique finishes throughout the house. Despite the grand scale of this whole-home renovation, its beauty lies in the details.

The owners hired an architect and then brought in Dickson Development to orchestrate an extensive renovation that involved opening up the space in the kitchen and family room area and reconfiguring other rooms to give the home a better, more contemporary flow. “We approached this project by starting with the interior and stripping it of almost all of the finishes,” adds Richard Dickson. “From there, we opened up spaces and remodeled rooms with one overarching goal in mind: to make every detail count, every finish stand out, and every room evoke a positive emotion.”

Dickson Development removed the wall between the family room and breakfast room and raised the beam separating the kitchen from the breakfast room, creating a wider opening. This and other work throughout the house required that new steel beams be installed. Many of the rooms needed to be reframed as well, most notably the front foyer.

“We completely remodeled the front foyer to create space for a large ceiling dome and highly intricate wrought-iron railing,” adds Dickson.

A Grand Entrance Sets the Stage

The attention to detail found in the front foyer creates an ambience that conveys the feeling of quality and elegance. The room is lit in natural light as well as by a unique 9-foot ceiling dome that is illuminated from behind. The room was completely reframed to make space for a new staircase and front door, as well as hidden closets and arch openings. “The foyer was completely remodeled. We removed the original stairs and moved the new stairs back to create a grand space,” says Dickson.

An Extraordinary Attention to Detail

In addition, new detailed crown moldings, base moldings and casing moldings were installed throughout the house to provide definition for each space—and to create a unifying look and finish. Dickson Development also collaborated with partner Woodhaven Lumber to install new teak floors and teak-stained treads.

“All the floors in the house are darkly stained wide-board teak. They coordinate beautifully with every surface, from the massive stone wall in the family room to the white cabinets in the kitchen to the neutral gray colors used throughout,” notes Dickson.

A Well-Lit Kitchen That Inspires

The kitchen renovation includes extensive new cabinetry for maximum storage and convenience. If you look carefully, the cabinets are lit from top to bottom, to create drama as well as functionality. The room is also lit with a large skylight, cut into a high ceiling, and unique pendant fixtures over the island.

“The lighting in the kitchen as well as throughout the house was completely redone with low-voltage controls,” says Dickson. “We always layer lighting to create a mood and to enhance its effectiveness and efficiency. In this home, we also had an abundance of natural light and an owner with a strong appreciation for the importance of optimal lighting.”

A well-lit kitchen not only improves the cooking experience, but it also creates an inviting atmosphere to gather and eat and socialize. It brings attention to the room’s focal point, which is a large island with a cascading top that extends to the floor.

A Masterful Master Bathroom Renovation

Dickson Development completely renovated two master bedroom suites, both with large spa-like bathrooms. An ultra-luxe second-floor master bedroom has a new deeply coffered ceiling and sweeping views of the pond in front of the house.

The first-floor master bathroom includes both a sauna and a walk-in shower. You will notice that the two spaces appear to blend seamlessly into each other behind the vanity. This is because a glass wall was installed between the two spaces to create a tight barrier that seals in moisture and separates the spaces. Both bathrooms are awash in natural light and include stunning glass partitions that further enhance a feeling of openness.

A Room with a View

This home is full of inspiring views, of both the inside and the outside. A freestanding soaking bathtub in the first-floor master bath sits in front of a floor-to-ceiling window that offers inspiring views of nature. The second-floor foyer overlooks both the entranceway and family room.

As you walk from room to room, you will experience the interior of the house in many ways. At the same time, you will never forget that you are on an absolutely breathtaking property.

“This project tells the story of scale—from the smallest of finishing touches to the grand proportions of its rooms,” says Dickson.  “It all works together to create an environment that is both comfortable and inspiring.”

To schedule a consultation, please call 609.799.0220.